Kvindernes U-landsudvalgs Årsberetning for 2012

 
Kvindernes U-landsudvalg - en tværpolitisk udviklingsorganisation med fokus på køn, kvinderettigheder og ligestilling i udvikling
 
Gennem DIALOG – NETVÆRK – PARTNERKSAB - VIDEN:
- Kvindeøjne på udviklings-, bistands- og ligestillingspolitik i Danmark og
  globalt

- Partnerskab og samarbejde med kvindeorganisationer og -netværk i Syd
- Uafhængig af økonomiske og politiske interesser
- Afhængig af økonomisk og politisk støtte
 
 
KULUs højdepunkter i 2012
 
På Mors Dag den 13. maj modtog Kvindernes U-landsudvalg med stolthed og glæde den fornemme Mathilde Pris fra Dansk Kvindesamfund med følgende begrundelse:
 
KULU har stædigt arbejdet for at forbedre kvinders vilkår i udviklingslandene siden 1976. Særligt deres nuværende indsats i Mali gennem projektet ’Giv en pige ret’ har vundet respekt og er i sig selv en Mathilde Pris værdig.”  (Lisa Holmfjord, DK forkvinde)
 
Dansk Kvindesamfund uddeler prisen til personer eller organisationer, der gør en særlig indsats for at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder i Danmark. Særligt ved 2012-prisen var, at den hædrede KULU’s arbejde for ligestilling og kvinders rettigheder i og uden for Danmarks grænser. KULU er derfor utroligt glad for, at vores arbejde for kvinders rettigheder anerkendes og værdsættes - ikke mindst nu, da kvinders rettigheder har været under voldsomt pres i f.eks. Mali og internationalt til FN’s Kvindekommissions Samling (CSW) i New York i marts.
 
 
’Stædigt’ er nøgleordet, som beskriver KULU’s arbejde som vagthund og frontkæmper for globale kvinderettigheder og ligestilling i Danmark og internationalt gennem 37 år og er samtidigt en god beskrivelse af årets arbejde.
 
I 2012 fastholdt KULU sit fokus på 2015-målene, ’Giv en pige ret’-kampagnen i Mali og Danmark, kapacitetsopbygning i kvinderettigheder ogbekæmpelse af vold mod kvinder og piger i Mali og DR Congo samt køn og klima udfordringer for kvinder i Mali og FEMNET’s afrikanske netværk.
 
KULU fornyede sit fokus på miljø med et kritisk blik på Rio+20 resultater og på, hvordan de hænger sammen med 2015-målene og den post-2015 udviklingsdagsorden. Det skete med en vellykket international konference ”Internationale Kvindeøjne på Rio+20 Resultater, 2015-målene og Bæredygtig Udvikling Nu og Efter 2015”, den 22. oktober.
 
KULU fortsatte kampen for at fastholde og fremme kvinders rettigheder globalt, hvor retten til at bestemme over egen krop, seksualitet og sundhed fortsat er et internationalt stridspunkt. Centralt for dette arbejde var KULU’s deltagelse i den danske delegation til FN’s Kvindekommissions Samling i marts, hvor samlingen endte uden et slutdokument til trods for vigtigheden af det prioriterede emne: ’styrkelse af kvinder på landet og deres rolle i bekæmpelse af fattigdom og sult og for udvikling samt udfordringer’. Hovedtemaet der var til evaluering ved årets CSW-samling var ’finansiering af ligestilling og styrkelse af kvinderettigheder’, og et andet og nyt tema ved samlingen var ’involvering af unge kvinder og mænd, piger og drenge i fremme af ligestilling’. Disse oplagte temaer kunne ikke samle opbakning pga. modstand fra konservative medlemsstater og observatører, som blokerede for kvinderettigheder og ligestilling på mange områder. Straks efter afslutningen på 2012-CSW samlingen gik KULU, andre kvinde-NGOere og KULUs WIDE-netværk samt Udenrigsministeriet i gang med at forberede fortaler- og lobbyarbejde frem mod CSW 2014.
 
Samarbejde med UN Women og med UN Womens nordiske nationale komiteer er en vigtig del af vores internationale arbejde og FOKUS – Forum for kvinner og utvekling, Norge, er en fast samarbejdspartner.
 
Partnerskabet med FEMNET-Mali
Samarbejdet om oplysningskampagnen og projektet ’Giv en pige ret’ i Maliblev videreudviklet i løbet af 2012. Trods svære vilkår på grund af statskup og islamistisk besættelse af Nordmali fortsatte FEMNET-Mali kampagnen med uddeling af rettighedspapirer og kunne rapportere om uddeling af papir nr. 1000 med støtte fra kampagnen ’Giv en pige ret’ i Danmark. 
 
FEMNET- Mali samarbejdede med deres pan-afrikanske netværk om en tredje workshop om Kvinderettigheder, køn og klimaudfordringer i ulande, og KULU kunne støtte FEMNET-Malis deltagelse i FN’s klimatopmøde COP18 i Doha, Qatar, den 22. november til 8. december. KULU’s køn og klimaarbejde i Mali er støttet af en bevilling fra 92-gruppens ’Southern Voices Capacity Building’-program.
 
I lyset af den bekymrende politiske udvikling i Mali i 2012 har Udenrigsministeriet opfordret til, at de private folkelige organisationer som KULU fortsætter deres støtte til civilsamfundet via civilsamfundsorganisationerne i Mali for at styrke og udbrede dialog og demokrati. KULU og FEMNET-Mali betragter dette som en klar opfordring til at fortsætte dette nødvendige samarbejde om kampagnen ’Giv en pige ret’ og at søge yderligere midler til at støtte FEMNET’s vigtige arbejde i Mali. Mali har brug for pigerne og kvinderne til at styrke de demokratiske processer, til at skabe udvikling og til at bryde fattigdomscirklen.
 

Partnskabsudvikling med FPDH i DR-Congo

Første fase afpartnerskabudvikling med Femmes pour la Paix et les Droits Humains (FPDH) i DR Congomed fokus på kapacitetsopbygning i kvinderettigheder mod voldtægt og anden seksuel vold af kvinderblev afsluttet i september. Projektet omfattede seks centre i Sydkivu i Congo, der bidrager til, at voldtagne kvinder får hjælp og støtte, at systematisk vold og voldtægt mod kvinder bliver straffet, og at kvinders rettigheder bliver respekteret af myndigheder, politikere og borgere. Vold og seksuelle overgreb hører desværre til dagens orden i det østlige Congo, der har verdens højeste forekomst af voldtægt og anden seksuel vold, så KULU var glad for at modtage de gode nyheder i december: at CISU ville støtte en næste fase med en ny bevilling.
 
Samarbejdet med AWEPON (African Women's Economic Policy Network)blev fornyet, da KULU i samarbejde med FORDI (Forum for Rettigheder og Diversitet) inviterede til et café-debatmøde med egyptiske Josephine Kamel Youssef, AWEPONs forkvinde. Hun fortalte om kampen for rettighederog mod fattigdom og om de gode resultater, som AWEPON havde opnået med støtte fra Danidas Women’s Economic Empowerment Program (WEEP). Hun satte også kritisk fokus på omlægningen af den danske udviklingsbistand, hvor flere ressourcer nu kanaliseres til støtte afdet Arabiske Forår i Nordafrika, mens der stadig er et stort behov for at udrydde fattigdom, fremme rettigheder og leve op til 2015-målene i de fattigste lande syd for Sahara. 
 
Større oplysningsaktiviteter
 
I anledning af den internationale kampagne 16 dage mod vold mod kvinder, den 25. november til 10. december,inviterede KULU til en velbesøgt Brunch for et liv uden vold. Programmet blandede alvor og kunstneriske indslag - KULU frivillige, Hanne Liveng og Jette Pedersen fortalte om deres projektbesøg i Mali og Congo, hvor vold mod kvinder er dagligdag.Diana Højlund Madsen, adjunkt på Ålborg Universitet tilkyttet Frei – Center for kønsforskning, fortalte om Køn, konflikter og sikkerhed fra et forskningsperspektiv. ’Giv en pige ret’-kampagneambassadører Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, indledte arrangementet, og skuespiller Vigga Bro,sluttede det med en pragtfuld fortælling.
 
Arrangementet var startskuddet til webbaseret 16-dages kampagne i samarbejde med kampagneambassadører og partnere, hvor kampagnepartnere som Jordemoderforeningen, Ergoterapeuterne mfl. linkede til artikler om menneskerettigheder og vold mod kvinder i Mali  og Congo, baseret på beretninger fra vore samarbejdspartnere og til banneret ’Nej til vold mod kvinder – Giv en pige ret’.
 
Internationale besøg
Delegationsbesøg fra Kina og gæster fra andre lande: I 2012 fik vi besøg fra Women's Federation of Guangxi Zhuang Autonomous Region den 28. juni og fra Women's Fedration of Chongquing den 17. august.
Delegationsbesøgene fra kinesiske kvindeorganisationer har været formidlet af bl.a. konsulentfirma Wave International og udført i samarbejde med medlemsorganisation Dansk Kvindesamfund. Den 28. august var KULU vært for et møde med Modibo Soumare fra partiet Union des Patriotes pour la Repulbique, som hører med i Det Radikale Venstres internationale netværk.
 
Nye udviklinger på den u-landspolitiske front
 
2012 bragte nye udviklinger i form af ny dansk lovgivning om det udviklingspolitiske samarbejde efter 40 år med den tidligere lov, nedlæggelse af Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde og oprettelse af et nyt og mindre Udviklingspolitisk Råd med færre NGO-repræsentanter samt et teknisk udvalg. Disse udviklinger blev fulgt tæt og søgt påvirket gennem et netværkssamarbejde med NGO-Forum og 92-Gruppen, CISU og CONCORD. I stedet for de tidligere rådsmøder har der været forskellige dialogmøder med udviklingsminister Christian Friis Bach. Også revisionen af den Civilsamfundsstrategi, som opstiller rammerne for civilsamfundsorganisationers (CSO) bistandsarbejde og formulering af den nye strategi for dansk udviklingssamarbejde ’Retten til et bedre liv’ har holdt KULU og danske CSOere travlt beskæftiget med at give input og kommentarer til dialogen og formulering. Dette ofte hektiske arbejde fortsætter i 2013 bl.a. med revisionen af delstrategien for ligestilling i udvikling ’køn og mangfoldighed i et rettighedsperspektiv’.
 
 
Organisationen, medlemmer og fundraising
 
2012 var KULU’s sjette år uden grundfinansiering eller rammebevilling til programmer, aktiviteter eller organisation. I denne udfordrende situation, hvor KULU’s arbejde er 100 % egenfinansieret, spiller fundraising nødvendigvis en stor rolle både mht. at sikre det løbende økonomiske grundlag og mht. at oparbejde og søge støtte til projekter og programområder. Den økonomiske krise kan stadigvæk mærkes ved at fonde har færre midler, mange flere ansøgere, og vender blikket væk fra internationale udviklingsformål og i stedet mod danske sociale formål. Det er en stor udfordring for KULU og kræver uforholdsmæssigt meget tid, som giver mindre tid til oplysning og information, fortaler- og lobbyarbejde samt partnerskabsudvikling. Men det er nødvendigt. KULU har i 2012 modtaget støtte fra Tipsmidlerne, Dansk Folkeoplysnings Samråd og en lang række fonde og fagforeninger.
 
 
KULU har i den henseende bl.a. arbejdet på at udvikle samarbejde med NGOere og myndigheder i andre nordiske og nye øst og centrale europæiske stater om kapacitetsopbygning i kvinderettigheder og udvikling inden for flere af KULUs prioriterede temaområder og ser frem til at arbejdet bærer frugt i 2013.
 
Fundraising hænger uløseligt sammen med medlemsudvikling. Begge dele er grundlaget og en absolut nødvendighed for, at KULU kan opnå en mere bæredygtig størrelse. Medlemspleje og hvervning er grundelementer for organisationens udvikling, økonomiske eksistens, ressourcebase for viden og aktivister og folkelig forankring. KULU har nu 23 kollektive medlemsorganisationer, der sammen med de individuelle medlemmer udgør medlemsgrundlaget. Denne opbakning må og skal vokse. 
 
Bestyrelsen har haft et godt samarbejdsår. Vi startede med at være 11, hvilket er et rekordstort antal bestyrelsesmedlemmer. I løbet af året har tre medlemmer måtte trække sig pga. helbred og jobskifte. Derudover har vi frivillige på sekretariatet, i arbejdsgrupperne og andre KULU poster. Alle takkes for det gode arbejde, de har ydet i 2012.
 
KULU har haft glæde af en aktiv gruppe af 23 ’Giv en pige ret’-ambassadører og 8 kampagnepartnere, samt et ErhvervsClub medlem og andre faglige støtter for eksempel på det grafiske og it-området. Alle skal have stor tak for deres indsats og bidrag i årets løb.
 
 
 

KULU’s formål:
KULU samarbejder med kvindenetværk i Afrika, Asien og Latinamerika for en verden, hvor kvinder har adgang og ret til mad, jord, resurser, politisk indflydelse – og ret til at bestemme over egen krop.
KULU arbejder gennem oplysning, påvirkning af dansk ulands- og handelspolitik, dialog og direkte samarbejde og støtte til kvindeorganisationer i Syd.
  
 
 
 
 
 
Kvindernes U-landsudvalg  •  Thoravej 13, 2. tv. •  2400 København NV  •  Tel.: +45 33 15 78 70  •  Fax: +45 33 32 53 30  •  kulu@kulu.dk
Nordea reg. nr. 2191  •  Kontonr.: 8968 139 453  •  Giro: +01 +9 00 55 01  • Mobile pay: 90 69 61
  Cvr-nr.: 83 76 75 10  •  Foto: Ole Gabrielsen   Udformning: Line Herdel   Ansv. redaktør: Janice G. Førde
Brug af cookies
Hjemmesiden bruger cookies.

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og hjælper os med at levere vores tjenester. De oplyser hvordan du bruger vores hjemmeside og hjælper os med at forbedre din og andres oplevelse af hjemmesiden.

Klikker du videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.

Ønsker du at slette cookies kan der findes vejledninger på Google, se mere her.

OK, forstået!