Forkvinde Mama Koité Doumbia:
Bekymrende forværring af sikkerheden i Mali
De maliske medlemsorganisationer under MUSONET arbejder for piger og kvinders rettigheder under svære vilkår i Mali. MUSONET's forkvinde, Mama Koité Doumbia har sendt denne beretning:
"Vi er meget bekymrede over den alvorlige og fortsatte forværring af sikkerheden, der har passeret en kritisk tærskel: væbnede gruppers angreb på civilbefolkningen i de sydlige regioner i Mali og vold i lokalsamfundet er stigende midt i landet.
Nogle steder udsættes civilbefolkningen for voldelige overgreb og krænkelser af deres grundlæggende menneskerettigheder. Forværringen af respekten for menneskerettighederne hænger sammen med en udbredt straffrihed for gerningsmændene til disse krænkelser.
Mali står over for en alvorlig beskyttelseskrise, hvor befolkningen dagligt udsættes for krænkelser af deres rettigheder og gentagne angreb på deres værdighed."
På trods af manglen på sikkerhed fortsætter MUSONET modigt arbejdet for at sikre piger og kvinders rettigheder i GIV EN PIGE RET projektet.
Læs mere om den aktuelle situation nedenunder.
Oversat af Hanne Liveng, Seniorkonsulent
Mali på en korsvej
Kvindeorganisationer med i komite, der skal overvåge vejen fra militærjunta til demokrati
Seniorkonsulent Hanne Liveng, KULUs Maliprojektgruppe, giver en kort baggrund.
Trods den voksende politiske uro fortsætter KULUs samarbejdspartner MUSONET indsatsen for at sikre kvinders rettigheder og pigers mulighed for skolegang.
Undervisningsministeriet har netop fastslået, at næste skoleår starter 1. november, og det skal gælde for hele landet. I de mange områder, især mod nord, er det dog ønsketænkning, med mindre det lykkes de politiske og militære parter at finde en fælles strategi, der som endemål har fred og sikkerhed i hele Mali. Det er et stort skridt frem, at kvinders energiske lobbyarbejde omsider har givet dem adgang til den komité, der skal holde øje med vejen fra militærjunta tilbage til demokrati som lovet af politikerne. 30 % af komitéens medlemmer er nu kvinder, mange fra civilsamfundsorganisationer, der sikrer transparens og lokal involvering.
Kampen for demokrati
Siden militærkuppet, der væltede Malis folkevalgte præsident, har landet været ledet af en gruppe militærfolk og gennemlevet endnu et kup, der viste militærets evne til at fastholde magten. Der er fastsat en 18 måneders overgangsperiode, sluttende i februar 2021, hvor demokratiet skal genindføres efter nationale parlamentsvalg. I overgangsperioden er etniske modsætninger og radikale islamistiske grupperinger vokset frem, og de nødvendige institutionelle og politiske reformer lader vente på sig. FN rapporterer om overgreb, kønsbaseret vold og straffe, der eksekveres uden rettergang.
Et nyt lavmål blev nået, da Macron meldte ud, at de franske troppers tilstedeværelse i Mali skulle halveres og allerede i år trækkes tilbage i en linje nord for Gao, en beslutning den franske præsident tilsyneladende har taget uden at konsultere Mali. Reaktionen i Bamako har været kontant og skarp. Den maliske premierminister taler om nykoloniale attituder og et behov for nye partnere. Her sigter han til Wagner gruppen, Kremls hemmelige private hær, berygtet for sin brutalitet og foragt for menneskerettigheder. Militærjuntaen flirter nu med Rusland, og det er et trist tegn på den fejlslagne franske Mali-politik, at Bamakos befolkning i disse dage samles i tusindvis i protest mod den franske tilstedeværelse og støtte til militærstyret.
At sikre Malis vej tilbage
Under dette politiske pres er det civilsamfunds organisationerne, der sikrer Malis vej tilbage til demokratiet. Når menneskerettighederne trædes under fode, er kvinderne altid de største tabere, og deres deltagelse i samfundslivet er nødvendig for en sikker forankring af demokratiske institutioner og politikker. Fødselsattesten er første skridt for de små piger. Med papiret i hånden bliver drømmen om at komme i skole virkelig, og MUSONETs kvinder er rollemodeller, der viser pigerne, at de en dag selv kan vælge deres tilværelse og være med til at forme Malis fremtid.
Af Hanne Liveng, Seniorkonsulent og medlem af KULUs Mali-projektgruppe
Oktober 2021
|