Vores arbejde

Kvindernes U-landsudvalg mener, at det er afgørende, at kvindenetværk og organisationer styrkes, så de kan sikre, at kvinders og pigers rettigheder kommer på dagsordenen i Danmark, internationalt, regionalt og lokalt.

Kvinder i ulandene er rygraden i deres samfund. Det er dem, der tager ansvar for børn, familie og lokalsamfundet. Så det nytter noget at styrke kvinder og piger i deres dagligdag og i samfundet. For kvinder og piger  kan bryde fattigdomscirklen, hvis de får rettigheder, ressourcer og medindflydelse.

Her arbejder vi

Kvindernes U-landsudvalg (KULU) har haft omfattende projektsamarbejder med større og mindre kvindeorganisationer og netværk i Afrika, Asien og Latinamerika.

Aktuelt samarbejder KULU partnerskaber med MUSONET i Mali og Femmes pour la Paix et les Droits Humains (FPDH) i DR Congo.

I Mali har Kvindernes U-landsudvalg opbygget et partnerskab med MUSONET, som arbejder på at styrke kvinders netværk og indflydelse i samfundet samt ruste piger og kvinder med uddannelse og kendskab til deres rettigheder. Kvindernes U-landsudvalg og MUSONET samarbejder om gennemførelse af kampagner om vigtige emner som udryddelse af barneægteskab og fødsler. Projektet og kampagnen ”GIV EN PIGE RET” skaffer maliske piger og kvinder officielle papirer, så de blandt andet kan gå i skole og stemme. Indtil videre har 12.800 piger og kvinder fået fødselsattester, id-kort og vielsesattester gennem kampagnen “GIV EN PIGE RET”.

Se kampagnen

I den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) arbejder Kvindernes U-landsudvalg med at bekæmpe seksuel vold i Syd Kivu i den østlige del af Congo, et område der i årtier har været præget af konflikter, lovløshed og vold. Særligt kvinder og piger er ofre, og seksuelle overgreb og voldtægt florerer ustraffet. Aktuelt er området udsat for ekstrem vold og konflikt.

Siden 2011 har KULU samarbejdet med den congolesiske kvindeorganisation Femmes pour la paix et les droits humains/Kvinder for fred og menneskerettigheder (FPDH). Projektet har fokus på at fremme og forsvare sårbare kvinders og pigers rettigheder og arbejde for fred. 30 kvinder blev uddannet som rådgivere i menneske- og kvinderettigheder og 6 centre blev oprettet i  en række landsbyer, som behandler og giver psykosocial rådgivning, rapporterer seksuel vold til myndighederne, så de ikke kan påberåbe sig uvidenhed, og oplyser kvinder og piger om, hvordan rettighederne kan beskytte den enkelte. Arbejdet fortsætter også i den aktuelle situation. KULU fundraiser til post-rape-kits som støtter FPDHs arbejde.