Lighed skal på dagsordenen
Skrevet af Louise L. Martinussen, informationsmedarbejder
Den 4. april
Som optakt til Kvindernes Internationale Kampdag afholdt KULU fernisering på ”Nej til Vold Mod Kvinder” i samarbejde med Katastrofe- og Risikomanagementuddannelsen på Professionshøjskolen Metopol og FN-Forbundet. Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, talte ved KULUs fernisering. Her pegede hun blandt andet på, at hver tredje kvinde på jorden vil opleve at blive slået eller voldtaget i løbet af sit liv. ”Det viser, hvordan sådanne kvindesyn ligger dybt forankrede i mange kulturer verden over. Det er dybt bekymrende. Og det er naturligvis en krænkelse af de grundlæggende menneskerettigheder,” sagde Dorte Steenberg. Læs mere på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.
Hanne Liveng og Jette Pedersen, KULUs to seniorkonsulenter og frivillige, talte om, hvordan KULUs samarbejdspartner i DR Congo, FPDH ved at undervise kvinder i rettigheder vil modbevise, at DR Congo er mørkets hjerte! ”Vold mod kvinder i DR Congo er hverdag for mange kvinder og der er ingen stat til at beskytte borgerne – det er fred uden sikkerhed, især for kvinderne, men en utrolig dynamisk befolkning, og derfor er det vigtigt at huske, at selvom DR Congo ofte karakteriseres som en fejlslagen stat, er lokalsamfundene det ikke”, sagde Hanne Liveng.
Mette Fjalland fra FN’s udviklingsprogram (UNDP) fortalte om hendes erfaring med vold mod kvinder i Vietnam, hvor omkring 34 % af kvinder oplever vold i hjemmet og pga. kulturelle årsager har kvinder ingen rettigheder, de er låst fast, også økonomisk. Mette Fjalland lagde vægt på at større lighed og rettigheder er drivkraft i samfundet og citerede Hillary Clinton for at sige, at større lighed ”is not just a right – it’s smart economics”.
Forskning viser nemlig, at når antallet af kvinder, der tager en uddannelse stiger, så opnås øget fødevaresikkerhed, øget produktion/vækst og beskæftigelse, sundhed og miljø. Men desværre er man langt fra at nå FN-forpligtelserne. ”Nogen steder diskrimineres kvinder endda før de er født f.eks. i Kina og Indien og til trods for at kvinder udgør over halvdelen af verdens befolkning, ejer kvinder kun 1 % af verdens rigdom. Det er til at tage og føle på og det er for dyrt, hvis man ikke gør noget”, sagde Mette Fjalland og sluttede med at sige ”at ved at fokusere mere på ligestilling vil man nå længere med 2015-målene”.
|
|