oktober 2025

Følg unge-ambassadørerne!
oktober 2025
Kom til møde om Kvinder og bæredygtig udvikling – 40 år efter FNs kvindekonference i Nairobi 1985
Kvindernes U-landsudvalg i Nordjylland genopstår. Det fejres med et arrangement om Kvinder og bæredygtig udvikling.
Læs med nedenfor:
Kvinder og bæredygtig udvikling – 40 år efter FNs kvindekonference i Nairobi 1985
FN verdens mål fokuserer bl.a. på ligestilling mellem kønnene, bæredygtig udvikling og klimaindsats, der skal lede til ordentlige levevilkår for alle globalt. Ved FNs kvindekonference i Nairobi 1985 var der allerede stort fokus på ligestilling og bæredygtig udvikling. Siden er der sket store fremskridt i adgang til uddannelse og sundhed, digitale løsninger og basale ydelser såsom elektricitet. Det gælder også i mange landområder i eksempelvis Østafrika, hvor små solcellesystemer understøttes af digitale låneprogrammer. Hvor der tidligere måske kun var et par universiteter i et land som Kenya eller Tanzania, er der i dag op mod 40 i hvert af de to lande – men der er fortsat for få forskere sammenlignet med andre kontinenter – og kun 30% af forskerne på det afrikanske kontinent er kvinder.
Hvilke udfordringer giver klimaforandringerne for at sikre ligestilling og bæredygtig udvikling? Hvilke muligheder er der for at opskalere uddannelses- og jobmuligheder for kvinder inden for bæredygtig energi f.eks. i Afrika? Og hvordan kan internationale forskningsnetværk bidrage til innovation og udvikling og hvilken forskel kan den slags netværk gøre?
Kom til foredrag med efterfølgende debat: Margrethe Holm Andersen, PhD. Tidligere souschef i Udenrigsministeriet og senior konsulent på Aalborg Universitet. Nu selvstændig konsulent med særligt fokus på opbygning af forskningskapacitet og forskning i bl.a. energi bæredygtig udvikling i Østafrika.
Tid: den 28. okt. Kl. 16.30 18.30
Sted: Aalborg Universitet
Arrangør: Folkeuniversitetet i Aalborg, Kvindernes U-landsudvalg i Nordjylland og FN-forbundet i Nordjylland
Seneste fra bloggen
Den Halve Verden podcast
Hvordan lyder ligestilling i 2023?
Det er udgangspunktet for en helt ny podcast fra en af KULU og FN-forbundets Unge ambassadører, Mona Birch Torbensen.
Af Hanne Liveng
2020 har budt på mange udfordringer for KULUs indsats i DR Congo, men vanskelighederne har samtidig konsolideret samarbejdet med FPDH, Femmes pour la Paix et les Droits Humains, der har placeret FPDH som en synlig aktør i kampen for kvinders og pigers rettigheder i Mwenga territoriet i Syd Kivu.
Et vigtigt højdepunkt i året blev nået, da FPDH modtog post rape kit donationerne fra KULU. Sendingerne med medicin, m.m., er nået ud til de sværest tilgængelige centre og uddelt af FPDHs lokale repræsentanter, der yder omsorg for kvinder og piger, der er ofre for seksuel vold. Behovet er stort, for kvinder i Mwenga territoriet lever mere udsat i takt med at sikkerhedssituationen forværres. Omstrejfende militsgrupper overfalder og udplyndrer tilfældige landsbyer, hvis indbyggere flygter til nabolandsbyerne for at søge beskyttelse. Andre flygter til Mwenga fra stridigheder omkring grænsen til Rwanda, eller fra politisk uro i nabolandet Burundi. I store dele af området er der mangel på basale fødevarer, og centrale veje er ufremkommelige efter års voldsomme regnskyl. COVID-19 smitten har bredt sig uden oplysning fra myndighederne om forebyggelse eller adgang til værnemidler.
På denne urolige baggrund fortsætter FPDH sine aktiviteter for at forbedre kvinders, børns og familiers tilværelse i området. Udgangspunkt for aktiviteterne er 6 lokale centre, der bliver ledet af 10 frivillige kvinder, hvoraf mindst to er professionelle sygeplejersker. Den mest centrale indsats retter sig mod at forebygge og forhindre vold mod kvinder og piger, at identificere og behandle voldtægtsofre, og at bringe voldsudøverne for retten. Frem til oktober er 170 ofre for seksuel vold blevet behandlet med post rape kit fra KULU, mens andre kvinder venter på behandling på hospitalerne i Kasika og Mwenga cité. FPDHs forkvinde Elysée Yohali besøgte i oktober Kasika, Mwenga og Kamituga centrene og overværede uddelingen af post rape medikamenterne.
Parallelt med den sundhedsmæssige behandling af voldsofrene fortsætter FPDH den langsigtede indsats for at ændre traditionelle kønsopfattelser og skabe forståelse og accept af universelle menneskerettigheder og i særdeleshed respekt for kvinders og pigers ret til egne beslutninger og egen krop. Det sker gennem dialogmøder i centrene og gruppe eller individuel rådgivning. Med deres solide lokalkendskab har FPDHs frivillige forkvinder identificeret 28 tilfælde, hvor meget unge kvinder er blevet tvunget til at gifte sig. I 56 tilfælde har forældre tvunget unge kvinder til ægteskab efter en voldtægt.
I løbet af året fik FPDH støtte til en særlig indsats for at udbrede viden om COVID-19 smitten i Mwenga territoriet. Det stod klart at lokalsamfundet var uvidende om sygdommen, og for FPDH var det en oplagt opgave at formidle den viden. Rammen blev et seminar, hvor en gruppe frivillige kvinder fra centrene fik viden om COVID-19 og dens forløb, og dernæst fik de undervisning i at formidle forebyggelse af spredningen af virus og den korrekte brug af værnemidler. Der blev uddelt mundbind og håndsprit og håndvaske til installation i centrene, og der blev nedsat en følgegruppe til at overvåge udviklingen i COVID-19 situationen. COVID-19 aktiviteterne blev planlagt og udført af FPDHs frivillige medlemmer, men med en meget velkommen finansiel støtte fra The Carter Centre og den canadiske stat.
FPDHs aktiviteter mødes med bred støtte i Mwenga territoriet. Der, hvor de institutioner, der skulle beskytte borgerne, er svage, er FPDH trådt til. Det har givet lokalsamfundet en tro på, at det nytter at engagere sig, at selv små skridt også kan være en vej til demokrati og fred. Og i Mwenga er det er kvinderne, der går forrest.
November 2020
MUSONET og samarbejdsorganisationerne i ‘Giv en pige ret’ projektet knokler på for at sikre flere piger deres rettigheder og bevis på eksistens i Mali – trods konflikter og manglende sikkerhed.
COFEM, én af MUSONETs medlemsorganisationer, uddelte for eksempel 205 fødselsattester i byerne Naréna og N’GabaCoro Droit i august. Billedet til højre er fra uddelingen i N’GabaCoro Droit, tæt på hovedstaden Bamako.
De andre organisationer, som er med ‘Giv en pige ret’ projektet under paraplyorganisationen MUSONET er PROMODEF (arbejder i Djema og Kita), WILDAF (arbejder i Gao), ODEF (arbejder i Kangaba et Koulikoro), ROAJELF (arbejder i San og Commune6 i Bamako) og ARCV (arbejder i N’tikolé).
Hver samarbejdsorganisation uddeler 205 fødselsattester i år. I alt får 1.230 piger derfor bevis på deres eksistens i år gennem GIV EN PIGE RET projektet – og får mulighed for at komme i skole, få en uddannelse og mulighed for at skabe sig en mere sikker fremtid.
Flere piger står på venteliste. Pigens Dag 11.oktober 2021 satte fokus på til at støtte pigerne i Mali: Vær med til at sikre piger en fremtid og adgang til uddannelse – Giv en pige ret – til en fremtid.
Tekst: Mette Høst Mikkelsen – Foto: MUSONET (Oktober 2021)